Uruguay kan indføre biologisk bekæmpelse af smittespredende myg
Af Catalina Peña-Guillén & Jesper Sørensen
Uruguay vil muligvis sætte flagermus ind mod dengue. Den influenzalignende virus spredes af myg, og det er den hyppigst mygge-overførte sygdom blandt mennesker.
Dengue
feber er i værste fald dødelig, og der er ingen vaccine eller forebyggende medicin. Derfor handler det om at undgå myggestik, og flagermus kan være med til at bringe risikoen ned.
Redekasser til flagermus
Forslaget kommer fra Uruguays beskyttelsesprogram for flagermus, Programa de
Investigación de Murciélagos. Flagermus er nemlig det rovdyr, som mest effektivt kan spise de insekter, som er ude om natten. Det siger beskyttelsesprogrammets præsident, Enrique Gonzales, til nyhedsbureauet EFE.
Det første skridt i denne biologiske bekæmpelse vil være at sætte redekasser til flagermus i de områder, hvor der er mange virusbærende myg.
Der
er to faktorer, som begrænser udbredelsen af flagermus: Mangel på fødevarer og mangel på redepladser. I dette tilfælde tror vi, at de har masser af mad med de eksisterende skyer af myg, så de bare mangler husly, siger Enrique
Gonzales til EFE.
Over 20.000 dødsfald
Dengue
overføres af hunmyg, og den findes især i byområder med mange mennesker og manglende kloakering.
Sygdommen giver typisk høj feber, udslæt, hovedpine og muskelsmerter
ligesom ved en alvorlig influenza. Præcis som ved influenza dør de smittede sjældent af dengue.
Men i sjældne tilfælde betyder sygdommen, at blodet ikke størkne,
så man risikerer store indre blødninger. Dét kaldes hæmoraghisk feber og kan være dødeligt. Dengue kan også føre til en kollaps af kredsløbet og faldende blodtryk.
WHO anslår, at der forrige år var over 390 millioner tilfælde af dengue-feber, og at det førte til over 20.000 dødsfald. Antallet menes at være tredoblet siden 2009. Man ser især denguefeber
i Syd- og Mellemamerika, Asien og Afrika, men der er også påvist smitte i Frankrig, Kroatien og på Madeira.