Inger var ven med Chávez

Inger Jørgensen mødte Chávez et par gange, efter han blev præsident. Her til et politisk møde i København.

Af Catalina Peña-Guillén & Jesper Sørensen

 

”Revolutionen i Norden kommer. Jeg føler den. Folk i Norden, foren jer med folk i syd og lad os sammen gennemføre den store verdensrevolution mod imperialismen, kapitalismen og døden!”

Op mod 3500 tilskuere tiljublede Venezuelas præsident Hugo Chávez, da han i december 2009 talte ved et alternativt klimatopmøde i Valbyhallen.

Chávez døde tirsdag og nåede ikke at opleve en verdensrevolution. Men den socialistiske leder satte sine spor, og mange har i dagene efter dødsfaldet været på Venezuelas ambassade i København for at skrive i kondolencebogen.

 

 

Har mistet en ven

 

Blandt andre den 82-årige Inger Jørgensen var på ambassaden. Men hvor de fleste har Chávez ham på afstand, så lærte Inger Jørgensen ham personligt at kende sidst i 80erne, før han blev Venezuelas mest kendte person i nyere tid.

”Jeg har været meget rystet. Jeg har jo ikke mistet en præsident, jeg har mistet en ven. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville tage til København for at skrive i kondolencebogen. Det var jeg nødt til”, siger Inger Jørgensen.

Hun var også til stede i Valbyhallen i 2009, hvor hun fik et kram af Hugo Chávez og hans datter.

 

Besøgte ham i fængslet

 

De mødte oprindelig hinanden sidst i 80erne i et sommerhus sammen med fælles venner. Hun kom til at opleve hans højdramatiske vej mod magten på tæt hold. Hugo Chávez deltog i 1992 i et militært kup mod præsident Carlos Andres Perez, som endte med, at Chávez blev anholdt.

Chávez og 30 andre blev sat i fængsel i byen Yare, hvor Inger Jørgensen besøgte ham sammen med Verner Hornebo og sin bror Holger Jørgensen. Alle tre er børn af danske familier, som udvandrede til Venezuela i 1938.

”De havde det dårligt i fængslet, hvor de undgik at spise maden af frygt for at blive forgiftet. De sultede i stedet. Jeg skrev til menneskerettighedsdomstolen i Haag og klagede over forholdene, men fik aldrig noget svar. Desuden tilbød jeg Hugo Chávez at hjælpe hans kone og barn med at blive politiske flygtninge i Danmark”, fortæller Inger Jørgensen i bogen ”Det glemte eksperiment”.

 

Julekort fra Chávez

Men efter to år i fængslet blev han løsladt, og tiden arbejdede for Chávez, som nåede at være præsident for Venezuela fra 1999, indtil han tabte kampen mod kræften.

I sit hjem i Vejle har Inger Jørgensen flere minder om mødet med Venezuelas mangeårige præsident. Blandt dem er en fortjenstmedalje fra Venezuela, fordi hun blandt andet har stiftet og støttet et børnehjem i landet.

Et andet kært minde er et julekort, som Hugo Chávez sendte hende fra fængslet i Yare. Chávez tegnede selv julekortet, der forestiller en statue af Simon Bolívar set gennem fængselscellens tremmer.

”Jeg har et andet billede af Hugo Chávez end mange andre mennesker i Danmark. Jeg var ikke enig i alt, han har gjort politisk, men han nåede at gøre mange gode ting, ikke mindst for de fattige i Venezuela. Og han var min gode ven, og sådan vil jeg huske ham”, siger Inger Jørgensen.

Den 7. marts 2013

| Svar

Nyeste kommentarer

24.02 | 19:42

Vi har længe ikke haft tid til at opdatere dennyeverden.dk
Men vi beholder materialet online, fordi mange stadig besøger siden alligevel. Tak for interessen.

30.10 | 22:02

WOW -

03.04 | 19:42

Hej,

Super fin side! Jeg kan godt lide at i går ned i dybden på emnerne!
Hvis i vil kan i også se min side her: https://www.sporttema.dk

Mvh.
Christian

23.01 | 07:17

denne sidde er god