Politik 2014-2016

Latinamerika bliver gradvist mere regnbuefarvet

 

Af Jesper Sørensen & Catalina Peña-Guillén

 

Et lesbisk par vundet en historisk sejr ved Colombias forfatningsdomstol. Ana Elisa Leiderman y Verónica Botero har fået domstolens accept af, at Veronica kan adoptere Anas datter, som Ana fødte, inden parret flyttede sammen i 2005.

Dommen er principiel, fordi den formentlig også vil åbne døren for, at andre homoseksuelle kan adoptere, hvis en af dem er biologisk far eller mor til barnet.

Derfor er der jubel hos blandt andre organisationen Colombia Diversa, der forsvarer homoseksuelles rettigheder i Colombia. Organisationens direktør, Mauricio Albarracin, sagde straks efter dommen, at man nu endelig får en beskyttelse af børn af par af samme køn, som bor sammen, og som hidtil har været forskelsbehandlet.

 

Domstolen var splittet

Spørgsmålet er så, hvornår et homoseksuelt par (som i Danmark) kan få lov til at adoptere, hvis ingen af partnerne er biologisk forælder til barnet. Det virker ikke længere så utopisk, som det gjorde for få år siden.

Der er fortsat delte meninger om homoseksuel adoption. Således var halvdelen af de 12 dommere ved forfatningsdomstolen imod dommen, og dermed havde formanden for domstolen, Luis Ernesto Vargas, den afgørende stemme.

Men Vargas sagde efter domsafsigelsen, at seksuel orientering ikke må være en hindring for adoption fremover.

 

Registrerede partnerskaber

Colombia har, som andre latinamerikanske lande, normalt fulgt anvisningerne fra den katolske kirke, som ikke bifalder et brud med det traditionelle familiemønster. Det gælder også for den argentinske pave Frans, selv om hans retorik er mere tolerant overfor homoseksuelle, end man har hørt fra hans forgængere.

Men der er et opbrud i Latinamerika, også på dette område. I Colombia begyndte man i 2007 at give homoseksuelle partnere de samme rettigheder i forhold til pension og til at arve hinanden med mere.

Senere er det også blevet muligt at gå til en notar og få papir på sit forhold, og selv om nogle notarer nægter at bruge ordet ægteskab, er det et stort skridt fremad.

 

Uruguay og Argentina var pionerer

Sidste år vedtog Uruguays parlament at gøre homo-ægteskaber lovlige. Dermed blev Uruguay det andet land på det katolsk dominerede kontinent, som tillader kønsneutrale ægteskaber. Det første var Argentina i 2010.

Kort efter Uruguays kursskifte fastslog Brasiliens nationale justitsråd, at notarerne, som udsteder ægteskabsattester, ikke må afvise homoseksuelle par. Justitsrådet fører tilsyn med landets retsvæsen. Uruguay tillader nu også, at homoseksuelle ægtepar adopterer børn eller bliver kunstigt befrugtet, og loven tillader homoseksuelle par fra andre lande at blive gift i Uruguay.

Desuden kan homoseksuelle par blive borgerligt viet i Mexico City, men ikke i resten af Mexico. Dog er nogle par alligevel blevet gift i det føderalt opdelte Mexico, fordi der heller ikke var love, der klart forbød det. Her har myndighederne henvist til respekten for menneskerettighederne.

| Svar

Nyeste kommentarer

24.02 | 19:42

Vi har længe ikke haft tid til at opdatere dennyeverden.dk
Men vi beholder materialet online, fordi mange stadig besøger siden alligevel. Tak for interessen.

30.10 | 22:02

WOW -

03.04 | 19:42

Hej,

Super fin side! Jeg kan godt lide at i går ned i dybden på emnerne!
Hvis i vil kan i også se min side her: https://www.sporttema.dk

Mvh.
Christian

23.01 | 07:17

denne sidde er god